Bądź z nami na bieżąco:

Produkt dnia
Special Two 1500mg 180tabl Nowfoods
Special Two 1500mg 180tabl Nowfoods
NOW
151,20 zł 142,13 zł
szt.
PARA FARM 100ml Invent Farm
PARA FARM 100ml Invent Farm
-
62,99 zł
szt.
PARA FARM 30ml Invent Farm
PARA FARM 30ml Invent Farm
-
29,99 zł 29,99 zł
szt.
PARASINE PLUS
PARASINE PLUS
MITRA
77,20 zł
szt.
Herbata Pu-erh
Herbata Pu-erh
-
26,00 zł
szt.
L-karnozyna karnozyna 500mg 60kaps Swanson
L-karnozyna karnozyna 500mg 60kaps Swanson
Swanson
156,24 zł 132,43 zł
szt.
Filtry przeglądania
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Rokitnik

Często chorujesz w okresie jesienno-zimowym? Uzupełnij dietę o rokitnik!

Rokitnik jako sok z rokitnika lub olej z rokitnika, wraz ze swoimi wspaniałymi właściwościami zdrowotnymi, jest znany ludzkości od wielu lat. Nasze prababki często robiły na zimę dżem z rokitnika oraz inne wyroby z rokitnika (jak chociażby nalewki) wiedząc, że będzie on świetnym remedium na wszelkie przeziębienia. Na moment jednak sława tej ciekawej rośliny nieco zbladła, jednak powoli, na fali trendu zdrowego żywienia, powoli wraca on do powszechnej świadomości.

Co to jest rokitnik? Rokitnik – właściwości

Rokitnik znany jest jako stosunkowo mało wymagający krzew liściasty z rodziny oliwnikowatych. Występuje głównie na wybrzeżach morskich, gdzie tworzy gęste zarośla, od Europy do Azję. Nie jest wymagającą rośliną, doskonale poradzi sobie na nieużytkach. Jest także odporny na suszę oraz mrozy. Rokitnik pospolity nie jest typowym krzewem ozdobnym – ponieważ ma bardzo luźną koronę o nieregularnym wzroście gałęzi, ciężko uformować z niego zgrabny kształt ozdobny. Jednak jego krzewy żeńskie, pokryte gęsto pomarańczowymi owocami, dla wielu stanowią interesującą, rustykalną ozdobę ogrodu. Liście, wąskie i podłużne, na myśl mogą przywodzić wierzbę, a nawet rozmaryn.

Owoce krzewu rokitnik smak mają bardzo cierpki, ciężko jest je spożyć same, bez obróbki. Są także bardzo miękkie i soczyste, zawierają barwiący sok. Rokitnik doskonale nadaje się przez to na sok, dżemy, galaretki oraz nalewki. Ze względu na wartości, jakie mają jego owoce, rokitnik znany jest jako jedna z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy roślin. Szeroko używa się go w kosmetyce oraz w zdrowych kuchniach, a także zaleca się go w różnych dietach osób chorujących na schorzenia autoimmunologiczne. W kuchni tybetańskiej oraz w tradycyjnej chińskiej kuchni leczniczej znana jest herbata parzona z liści rokitnika. Z suszonego ziela powstaje smaczny napar, w smaku przypominający tradycyjną herbatę.

Sok z rokitnika – właściwości

Nazywany jest często sokiem młodości, ze względu na swoje działanie i właściwości. Dla większości ludzi rokitnik to głównie witamina C, jednak nie tylko. Sok z rokitnika zawiera bardzo dużo witaminy C, E i A oraz silne antyoksydanty. Kombinacja tych witamin, według naukowców, jest niezbędna do regeneracji tkanek, z tego powodu sok rokitnikowy ma działanie odmładzające. Wyraźnie poprawia on stan cery, zapobiega powstawaniu zmarszczek oraz pękaniu naczynek krwionośnych. Pity regularnie sprawi, że cera stanie się wyraźnie gładsza, jędrna i napięta, mniejszy także ilość pojawiających się wyprysków w przypadku cery trądzikowej. Podobne właściwości będą charakteryzować również syrop z rokitnika. Dla uzyskania efektów zdrowotnych, sok z rokietnika należy pić co najmniej raz dziennie, w ilości przynajmniej 50 ml. Sok z rokitnika działanie odmładzające zawdzięcza także sporym ilościom potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia.

Olej z rokitnika – właściwości

Niemalże identyczne właściwości rokitnika znajdziemy w wytwarzanym z niego oleju. Z tego powodu osoby wytwarzające samodzielnie swoje kosmetyki chętnie po niego sięgają. Olej z rokitnika - jak stosować ten naturalny specyfik? Ze względu na jego intensywny kolor, który może barwić skórę, nie zaleca się stosowania go samego. Jednak po wymierzaniu z innym olejem będzie świetnym, naturalnym olejkiem do ciała lub odżywką do paznokci. Możemy też dodać go do swojego ulubionego kremu, w ilości od 1 do 5 ml na każde 100 ml kremu. Olej z rokitnika zastosowanie znajdzie także w kosmetyku tworzonym od podstaw. Wystarczy użyć go jako składnik bazy tłuszczowej przy robieniu własnego balsamu czy kremu. Znane jest także jego działanie w przypadku grzybicy, więc w sytuacji tej nieprzyjemnej dolegliwości, warto zaaplikować go na skórę, uprzednio rozcieńczając go w oleju bazowym. Teraz już wiemy jak stosować olej z rokitnika, by działał najlepiej.

Warto poszukiwać także komercyjnych kosmetyków z olejem z rokitnika. Często występuje on w trudnych do zrobienia samodzielnie preparatach leczniczych. Z jego użyciem produkuje się między innymi kremy na skórę uszkodzoną przez słońce, a także preparaty nawilżające, środki zapobiegające łysieniu oraz szampony przeciwłupieżowe. Często można znaleźć olej z rokitnika w produktach mających blokować promienie UVA oraz UVB.

Rokitnik - gdzie kupić dobrej jakości preparat?

Jeżeli chcielibyśmy zakupić owoce rokitnika i samemu wytworzyć z nich sok lub syrop bądź uzyskać rokitnik suszony o zbawiennych właściwościach, należy się za nimi rozglądać w okresie jesiennym. Zbiór owoców ma miejsce we wrześniu, wtedy też można znaleźć je na ekologicznych targowiskach i w lokalnych warzywniakach. Często można znaleźć także rokitnik zimą lub późną jesienią, ponieważ owoce zbierane po przymrozkach mają dużo delikatniejszy smak.

Rokitnik ma wszechstronne działanie. Cena tego produktu może być stosunkowo wysoka, szczególnie jego owoce. W naszym sklepie znajduje się wysokiej jakości sok z rokitnika, którego cena oddaje właściwy stosunek do jakości. Sprawdź dostępny u nas rokitnik, a będziesz wiedzieć, gdzie kupić najlepszy produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl